woolrich online arctic parka woolrich nobis outlet nobis canada canada goose oslo canada goose soldes parajumpers canada goose jacka

Ceviz Aşısı

DSC06974

Salıpazarı Ziraat Odası Başkanlığımızca      Düzenlenen Cevizde Aşı Uygulaması, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Görevli Yük.Zir.Müh. Ercan ER ve Salıpazarı Ziraat Odası Tarım Danışmanları Tarafından Çiftçilere Uygulamalı olarak Anlatılmıştır.

Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin ASLAN, Salıpazarı’nda yapılan Ceviz aşısının bu bölgede arttırılması gerektiğinin önemine vurgu yaptı. Salıpazarı ilçemizde alternatif ürünlerin çoğaltılması (ceviz,kestane vb.), aşı yapılarak verimli çeşitler kullanılması ile çiftçilerimizin üretiminin artacağını ve bununla birlikte gelir seviyelerinin de yükseleceğini sözlerine ekledi.

CEVİZ AŞISI

Verimsiz olan ceviz ağaçlarında çeşit değiştirip verimliliği arttırmak amacı ile ceviz aşısı işlemi yapıldı. Ceviz aşısı aşamaları sırasıyla;

*Verimsiz olan ceviz ağaçları aşı yapılmadan 1 ay önce yaklaşık 2 m uzunluğunda kesildi.(İçerisindeki acı suyun akması, anacın besin dengesini ayarlaması amacıyla).

*Aşı kalemleri Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Temin Edildi.(Ceviz kalemleri bu bölgeye uygun şekilde seçilmiştir. Yaptığımız aşıda Amerikan çeşiti olan Chandler, Pedro(T), Fernetto(T) kullanıldı.

*Aşı yapılacak gün, ceviz anacının üst kısmından yaklaşık 30 cm aşağıda olacak şekilde tekrar kesim İşlemi uygulandı.

*Aşı yapılacak esnada anacın yüzeyi perdahlandı.( Anacın üst yüzeyindeki ölü dokunun tekrar canlanmasını sağlamak amacı ile)

*Kalemler aşı tekniğine uygun şekilde hazırlandı.( Aşı yapacağımız anda kaç tane kullanacağımız kadar kalem hazırladık. Yarma Aşı  ve Kabuk Altı Kalem Aşı)

*Anacın üzerinde kalemin sığacağı kadarlık bir kısım açıldı ve hazırlanmış olan kalem o bölgeye yerleştirildi.

*Yerleştirilen kalem ince çivi yardımıyla sırayla kabuk-kalem ve anaca geçecek biçimde çakıldı.

*Anacın kalınlığına göre 1, 2, 3, 4 tane kalem kullanıldı.

*Aşı işlemi yapıldıktan sonra açık kalan yüzeyler bez bant yardımıyla kapatıldı. Aşı kalemlerinin üst kısımlarındaki açık kalan yerlere ve bantladığımız yerlere aşı macunu sürülerek yağmurlardan ve hastalıklardan koruması sağlandı.

*Son olarak da anaçlara çentik atma işlemi uyguluyoruz.(Yağışlardan dolayı anacın içine aldığı fazla suyu o çentiklenen bölgeden dışarı atmadı amacıyla)

Resimler